Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αυξάνονται οι "ανακοινώσεις" αυτοκτονίας μέσω Internet

Σε καθημερινό «πονοκέφαλο» έχουν εξελιχτεί για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι υποθέσεις νεαρών ατόμων που σχεδιάζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και το ανακοινώνουν μέσω του διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχές επεμβαίνουν άμεσα, βρίσκουν τα ηλεκτρονικά «ίχνη» και στέλνουν ψυχολόγους για να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια του.

«Παλαιότερα είχαμε μία υπόθεση απόπειρας αυτοκτονίας το χρόνο, στη συνέχεια το εξάμηνο και μετά το μήνα. Πλέον, ανάλογες υποθέσεις φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα γραφεία μας. Καταγράφουμε περίπου 20 - 25 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας το μήνα από νεαρούς που το ανακοινώνουν μέσω του internet», ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ασφάλειας Αττικής, Μανόλης Σφακιανάκης, μιλώντας το πρωί σε μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην ανατολική Θεσσαλονίκη με θέμα το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Ο κ.Σφακιανάκης τόνισε πως από τον Νοέμβριο του 2006 οπότε και καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αυτοκτονήσει μέσω του διαδικτύου, έως σήμερα εντοπίστηκαν και βοηθήθηκαν 201 νεαρά άτομα τα οποία επιχείρησαν ή σχεδίαζαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η αστυνομία σε συνεργασία με ψυχολόγους κατάφερε να αποτρέψει τους νεαρούς, ενώ μόλις σε 15 περιπτώσεις υπήρξαν τραυματίες.

«Δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις και από μικρά παιδιά ότι φίλοι τους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και ανακοινώνουν σχέδια για αυτοκτονία μέσω του διαδικτύου. Κάνουμε αγώνα δρόμου να τα εντοπίσουμε και να στείλουμε ειδικούς προτού γίνει το κακό», συμπλήρωσε ο κ.Σφακιανάκης.

Παράλληλα, συμβούλεψε τα παιδιά να μην κάνουν φίλους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης άτομα που δεν γνωρίζουν. «Κάνετε αγώνα δρόμου να συγκεντρώσετε 1.500 φίλους όμως δεν ξέρετε ποιος θέλει να σας βλάψει. Είναι κρυμμένοι διάφοροι που προσπαθούν με αλλοιωμένες φωτογραφίες να διεισδύσουν στην παρέα σας. Δυστυχώς με λάθος κινήσεις μπορεί να χαθούν ζωές. Είναι πολλά τα παιδιά που τα ψάχνουμε και δεν ξέρουμε που είναι».

Όπως τους είπε, το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και σήμερα έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στις φυλακές για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας 610 χρήστες του διαδικτύου.

Ένα ακόμη θέμα που επισήμανε ο κ.Σφακιανάκης είναι η κυβερνοτρομοκρατία (cyber bullying) όπου αρκετά παιδιά δέχονται επιθέσεις από συμμαθητές τους. «Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως και δεν είναι λίγα τα περιστατικά στη χώρα μας. Είκοσι παιδιά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν σχολεία γιατί δεν άντεχαν την πίεση που τους ασκείτε μέσω του internet από τους συμμαθητές τους».

Τέλος, συμβούλεψε τους μαθητές να βάζουν δύσκολους κωδικούς πρόσβασης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, να μην χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους για αγορές από το διαδίκτυο και να μην χρησιμοποιούν για περισσότερη από μιάμιση ώρα το internet διότι από κει και μετά αρχίζει η εξάρτηση. Στο σημείο αυτό, τους ανέφερε πως συνολικά 88 παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας από εξάρτηση στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.