Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

200 πυρκαγιές = 90.000 στρέμματα καμμένης γης στην Αιτωλοακαρνανία

200 πυρκαγιές = 90.000 στρέμματα καμμένης γης στην Αιτωλοακαρνανία  Τι άφησε πίσω του ο εφιάλτης

Τι άφησε πίσω του ο εφιάλτης


Περισσότερα από 90.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων έγιναν «στάχτη» στην Αιτωλοακαρνανία από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου, κάτι που ισοδυναμεί σε μεγάλη οικολογική και οικονομική ζημιά.«Η Αιτωλ/νία, μπήκε το τελευταίο δεκαήμερο στο στόχαστρο εμπρηστών.
Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν θρηνήσαμε θύματα, περιορίσαμε την καταστροφή και δεν κάηκαν οικίες, παρά την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου» είναι το αρχικό σχόλιο στο agriniopress, του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  στον νομό, Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, μετά το εφιαλτικό δεκαήμερο, που γνώρισε η Αιτωλοακαρνανία, από την Δευτέρα 22 Αυγούστου.
Ενός εφιάλτη που ναι μεν πέρασε, αλλά άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αλλά και στο φυσικό περιβάλλον του νομού.Αναλυτικά και ανά πυροσβεστική υπηρεσία, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα στην Αιτωλ/νία, σημειώθηκαν πάνω από 200 πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους καμένες δασικές και αγροτικές εκτάσεις που αγγίζουν τις 90 χιλιάδες στρέμματα!Συγκεκριμένα το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, από την Π.Υ. Αμφιλοχίας, αντιμετωπίστηκαν 13 δασικές και 9 αγροτικές πυρκαγιές, που έκαψαν συνολικά έκταση 70.770 στρεμμάτων. Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Αμφιλοχίας, εκδηλώθηκαν οι φωτιές σε Στάνο-Σπάρτο και Φυτείες-Μπαμπίνη.Η Π.Υ. Ναυπάκτου, κλήθηκε να επέμβει σε 26 αγροτικές και 7 δασικές πυρκαγιές, που έκαψαν 3.090 στρέμματα.Η Π.Υ. Μεσολογγίου, αντιμετώπισε συνολικά 71 πυρκαγιές που έκαψαν 12.900 στρέμματα και η Π.Υ. Αγρινίου, 73 πυρκαγιές που έκαψαν 225 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεωνΤέλος η Π.Υ. Λευκάδας, αντιμετώπισε φωτιές στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Στην Κορπή και την Περατιά, οι φωτιές έκαψαν 2.550 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.Να σημειωθεί πως στην περιοχή συνεχίζει να υπάρχει κλιμάκιο αξιωματικών της Π.Υ. από την Αθήνα, που εξετάζει μαρτυρίες και στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε άλλες συλλήψεις, αφού είναι δεδομένο πως πολλές από αυτές, ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο, μπήκαν από ανθρώπινο χέρι.«Πιστεύω ότι επιχειρησιακά πήγαμε καλά και είχαμε αποτέλεσμα. Με τόσες ενάρξεις και τόσο μεγάλες φωτιές, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, δεν σημειώθηκε καμιά απώλεια ή τραυματισμός πολίτη η πυροσβέστη, δεν κάηκε κανένα σπίτι. Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν συμπαραστάτες και τους ευχαριστούμε» δηλώνει στο agriniopress, ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.