Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πάτρα: Νεκρός ο πελάτης που προσπάθησε να ακινητοποιήσει τους ληστές στο super market

Ώρα 13.20: Νεκρός είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο πελάτης του σούπερ  μάρκετ Τσάμπιον Μαρινόπουλος που βρίσκεται στη συμβολή της Ελ. Βενιζέλου με την Κορίνθου και ο οποίος λίγο νωρίτερα επιχείρησε να ακινητοποιήσει τους ληστές που είχαν εισβάλει στο κατάστημα.
Ο άτυχος πελάτης δέχθηκε την εν ψυχρώ επίθεση με όπλο του ενός ληστή και άφησε μπροστά στο ταμείο την τελευταία του πνοή.
Πρόκειται γιατον 59χρονο πυροσβέστη Χρήστο Μαντά πατέρα δυο παιδιών, τηλεφωνητή στον α' πυροσβεστικό σταθμό της Πάτρας και κάτοικο της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ο 59χρονος, που είχε πάει για να ψωνίσει στο κατάστημα, είδε τους δυο ληστές - οι οποίοι φορούσαν γυαλιά ηλίου και είχαν κατεβασμένες τις κουκούλες απο τις μπλούζες τους στο κεφάλι - να απειλούν την ταμια του καταστήματος, βγήκε απο το χώρο, πήγε στο πάρκιγκ όπου είχε σταθμεύσει το όχημά του και πήρε απο εκεί ένα ρόπαλο με το οποίο επιστρέφοντας επιχείρησε να τους ακινητοποιήσει. Δέχθηκε όμως την εν ψυχρώ επίθεσή τους και έπεσε νεκρός απο τους τρεις πυροβολισμούς που εξαπέλυσε εναντίον του ο ένας εκ των ληστών.
Οι δράστες αμέσως μετά βγήκαν από το κατάστημα και ετράπησαν σε φυγή πεζοί προς την Ελ. Βενιζέλου. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους ενώ για την ώρα παραμένει άγνωστο αν και πόσα χρήματα πήραν τελικά απο το ταμείο του σούπερ μάρκετ.
Επί τόπου έχει σπεύσει ισχυρή αστυνομική δύναμη που όμως προπηλακίστηκε από τους υπόλοιπους πελάτες του καταστήματος που είδαν σοκαρισμένοι τη σκηνή της δολοφονίας να εξελισσεται μπροστά στα  μάτια τους. Άπαντες διαμαρτύρονται για την αύξηση της εγκληματικότητας.
Ώρα 13.00: Αιματηρή κατάληξη είχε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ληστεία που σημειώθηκε πριν απο λίγο στο σουπερ μάρκετ Τσάμπιον Μαρινόπουλος στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κορίνθου.
Πιθανότατα οι δράστες πυροβόλησαν έναν πελάτη του καταστήματος που προσπάθησε να τους απωθήσει.
πηγή:bestnews

Αγρίνιο: Προς αυτονόμηση το Πανεπιστήμιο της πόλης

Με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Βασίλη Παπάζογλου συναντήθηκε την Μεγάλη Δευτέρα στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός.  Στη συνάντηση, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα του Πανεπιστημίου και κυρίως όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η αυτόνομη λειτουργία του.
Ο κ. Μοσχολιός στις δηλώσεις του αφού ευχαρίστησε τον ειδικό γραμματέα για την επίσκεψή του στο Δημαρχείο δήλωσε:  «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Παπάζογλου όλα τα θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Παπάζογλου με διαβεβαίωσε ότι όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως ο αυτόνομος προϋπολογισμός του και σύντομα ο δικός του οργανισμός με στόχο πάντα την πλήρη αυτονόμησή του.
Ενημέρωσα τον κ. Παπάζογλου ότι από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου, εάν χρειαστεί, μπορούμε να παρέχουμε διοικητική υποστήριξη προκειμένου να λυθούν τυχόν προβλήματα σ αυτό το μεταβατικό στάδιο, μέχρι να οργανωθούν σωστά οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα το Πανεπιστήμιο με ενέργειες όπως η εκπόνηση μελέτης για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών , με την παραχώρηση χρήσης του 3ου Γυμνασίου Αγρινίου για τη μετεγκατάσταση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία πανεπιστημιακή κοινότητα στην πόλη αλλά και το συνεχή αγώνα για να λειτουργεί σωστά το Πανεπιστήμιο.
Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αυτή η πόλη έχει μεγάλη ιστορία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κακή σε πολλές περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με την Οικονομική Σχολή».
Από την πλευρά του ο κ. Παπάζογλου τόνισε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας γίνονται όλες οι ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει αυτόνομα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. «Όπως γνωρίζετε για πρώτη φορά το πανεπιστήμιο έχει δικό του προϋπολογισμό, ενώ σύντομα αναμένουμε κάποιες γρήγορες μετατάξεις- αποσπάσεις ώστε το Πανεπιστήμιο να έχει το δικό του διοικητικό μηχανισμό».

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΠΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΑΠΟ ΒΕΓΓΑΛΙΚΟ

Στις 10 και μιση σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» άφησε την τελευταία του πνοή ο επτάχρονος που το βράδυ της Ανάστασης τραυματίστηκε από βεγγαλικό στην Χαλκίδα.Ν Το άτυχο αγόρι είχε ήδη χάσει την όρασή του από το αριστερό του µάτι, και είχε υποστεί...
βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Αναστάσεως σε ενοριακό Ναό της Μητρόπολης Χαλκίδας, ένας 25χρονος εκτόξευσε φωτοβολίδα ναυτικού τύπου συνδεδεμένη με αλεξίπτωτο, η οποία κατέληξε στο χώρο της κύριας εισόδου του ναού, όπου και εξερράγη.
Το επτάχρονο αγόρι, που ήταν στην εκκλησία μαζί με τους γονείς του, τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και το κεφάλι.
Ο 25χρονος συνελήφθη και το πρωί της περασμένης Τρίτης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του.
Ο 25χρονος κατηγορείται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, παραβίαση του νόμου περί βεγγαλικών και πρόκληση έκρηξης.
Λίγες ώρες πριν από τον τραυµατισµό του παιδιού στην Εύβοια, δύο άνδρες είχαν σκοτωθεί στη Ρόδο, όταν εξερράγη ο αυτοσχέδιος µηχανισµός που κατασκεύαζαν. 
Πηγή:fimotro

ΟΛOΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ...

Με κάθε επισημότητα και με μικρές παρασπονδίες στο πρωτόκολλο των ανακτόρων τελέστηκε σήμερα η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κάθριν Μίντλετον στο αββαείο του Ουέστμινστερ, παρουσία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και περίπου 1.900...
καλεσμένων. Ανάμεσά τους, περίπου 40 μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών, διασημότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Ελτον Τζον, αλλά και απλοί πολίτες. Αντίθετα, ηχηρή ήταν η απουσια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και των πρώην πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην αρχηγών των Εργατικών, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, τα ονόματα των οποίων δεν συμπεριελήφθη στη λίστα των καλεσμένων.

Μετά τη γαμήλια τελετή το ζεύγος μετέβη στα ανάκτορα του Μπάγκινγχαμ επιβιβαζόμενο σε μία άμαξα του 1902. Στη 13:00 ακριβώς τοπική ώρα (15:00 Ελλάδος) το πριγκιπικό ζεύγος εμφανίστηκε στο μπαλκόνι των ανακτόρων χαιρετίζοντας το ενθουσιασμένο πλήθος και αντάλλαξε το καθιερωμένο φίλι των νεονύμφων.
Πηγή:fimotro

ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ

Νεκροί βρέθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και οι δύο επιβαίνοντες του μονοκινητήριου ιδιωτικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει νωρίτερα στην θέση Χηνίτσα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Πόρτο Χέλι. Την πτώση είχε αναφέρει θαλάσσιο ταξί και στην περιοχή, όπου...
υπάρχει ιδιωτικός αεροδιάδρομος, έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα σώματα των δύο άτυχων επιβατών εξετάζονται ήδη στο νεκροτομείο του Κρανιδίου για ταυτοποίηση.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ!

Από θαύμα δε θρηνήθηκαν θύματα στο τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην είσοδο της Αμαλιάδας , όταν μετά τη σύγκρουση δύο οχημάτων το ένα «εισέβαλε» σε ένα μίνι μάρκετ! Το ευτύχημα είναι πως εκείνη την ώρα το κατάστημα ήταν κλειστό...

ενώ δεν περνούσε και κανένας διερχόμενος. Το τροχαίο οφείλεται στην παραβίαση φωτεινού σηματοδότη από το ένα αυτοκίνητο.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΤΑΤΤΟΥΑΖ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΠΟΡ ΟΛΩΝ...!!!

 Γιατί άραγε κάποιος να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο?
Τι είναι το ταττουάζ και απο πού προέρχεται?
έχει σχέσει με τους Έλληνες?
πόσο κοστίζει?
πονάει?
Ολα αυτά θα τα δείτε παρακάτω απλά εγω θα σας πω 2-3 πράγματα.
'Οταν έκανα το πρώτο μου tattoo έμενα τότε στο χωριό μόνιμα και δεν είχα σκοπό να φύγω ήμουν και μικρός βλέπεται,ηταν κάτι που δεν το είχαν πολλοί αλλά και να είχαν το είχαν σε μέρος που δε φένοταν,εγώ έκανα στην πλάτη και το έκριβα απο τους γονείς μου αλλά η μάνα μου το είδε και δε μου είπε τίποτα όμως,μετά απο ένα μήνα έκανα κι'άλλο στο πόδι και ώπος καταλαβαίνετε μετά απο τόσα χρόνια είμαι σχεδόν γεμάτος ,έχω παντού,πόδια-χέρια-κοιλιά-πλάτη-λαιμό και όπου βάζει ο νούς σας.....


Εκείνο τον καιρό φορούσα και σκουλαρίκια και ήμουν το μάυρο πρόβατο του χωριού,τι ναρκωμανή με έλεγαν,τι φυλακόβιο,οτι ήθελε έλεγε ο καθένας,όποιος με έβλεπε έλεγε στο παιδί του να μην γίνει σαν εμένα και όλα αυτά κρίνοντάς με μόνο εξωτερικά οποιος όμως με ξέρει τοτε ξέρει πως τα ταττουάζ και τα σκουλαρίκια δεν εχουν να κάνουν με το χαρακτήρα του ανθρώπου,
κρινετέ με απο τα έργα μου,όχι απο τα ταττουαζ μου....!!!!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

πρώτη άποψη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΤΑΤΤΟΟ" (ΤΑΤΟΥΑΖ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ:
α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑΚΗ ΛΕΞΗ "ΤΑ", ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΧΤΥΠΩ"
β. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΪΤΙΑΝΗ ΛΕΞΗ "TATAU", ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΣΗΜΑΔΕΥΩ"

ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (5000 π. Χ.).ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΛΑΟΥΣ: ΚΑΥΚΑΣΙΟΥΣ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ, ΑΣΙΑΤΕΣ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ. Η ΤΕΧΝΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ (δέρμα+ στίγμα). Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.
ΑΡΚΕΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΤΗΣ ΟΨΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Πάρτε 'ομως και μιά δεύτερη άποψη:
Πολλοί μύθοι αιωρούνται γύρω από τη μόνιμη διακόσμηση του ανθρώπινου σώματος με διάφορα σχέδια και χρώματα, που έχει τις «ρίζες» της στους πρωτόγονους λαούς. Λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η δερματοστιξία και πώς επιτυγχάνεται η χάραξη του δέρματος με ανεξίτηλα σημάδια, έπειτα από την εισαγωγή χρωστικών ουσιών.
Ο όρος τατουάζ προέρχεται από τη λέξη «τατάου», η οποία στη γλώσσα των αυτοχθόνων της Ταϊτής σημαίνει συνήθεια. Πράγματι, διάφορες φυλές, στο παρελθόν, έκαναν τατουάζ στο σώμα τους, κατά τη διάρκεια τελετών μύησης, προκειμένου να δείξουν ότι το άτομο ήταν ώριμο πλέον για την κοινωνική ζωή ή για να το διακρίνουν από τις άλλες φυλές ή για να το τιμήσουν. Έτσι, με βελόνες από σκληρό αγκάθι ψαριού ή από κόκαλο και με τη βοήθεια ενός σφυριού, τρυπούσαν το δέρμα και εισήγαγαν σε αυτό τη χρωστική ουσία.
Από εκείνη την εποχή, τα πράγματα άλλαξαν αρκετές φορές. Το 1891, ο Σάμιουελ Ο' Ράιλυ κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική μηχανή για τη χάραξη τατουάζ, έχοντας ως βάση ηλεκτρικό εργαλείο του Τόμας Έντισον, με το οποίο τρυπούσε χαρτί με μια βελόνα. Το εργαλείο του τατουάζ κινεί μια βελόνα -προσαρτημένη σε ειδικό ηλεκτρικό πιστόλι- πάνω-κάτω με ρυθμό αρκετών εκατοντάδων δονήσεων το λεπτό και διεισδύει στο δέρμα σε βάθος ενός χιλιοστού περίπου. Έτσι, τοποθετούνται μέσα στο δέρμα βαφές. Σήμερα, βέβαια, η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει και τη χρήση λέιζερ για τη δημιουργία τατουάζ.

«Πριν μερικές δεκαετίες, τατουάζ έκαναν οι τρόφιμοι φυλακής, οι ναυτικοί, οι εγκληματίες. Το τατουάζ δεν ήταν τέχνη, ήταν στίγμα. Δεν είχε καλή φήμη, χωρίς αυτό να σημαίνει πώς σήμερα η μόδα το έχει απενοχοποιήσει εντελώς. Άλλωστε, πριν από 20 χρόνια, τρία μαγαζιά κάνανε τατουάζ στη Ελλάδα. Σήμερα, τα εργαστήρια που κάνουν τατουάζ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, γιατί υπάρχουν πολλά άτομα που ενδιαφέρονται γι' αυτήν την τέχνη και ψάχνουν σε ποιο εργαστήριο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα κάνουν το τατουάζ που επιθυμούν»


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΤΟ ΔΑΣΗΛΕΙΟ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ...

 ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΑΣΗΛΕΙΟ,ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΗΜΕΝΕΣ ΚΟΥΝΙΕΣ ΝΑΙ ΘΑ ΤΕΡΙΑΖΕ ...!!!
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΘΩΣ Η ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΗΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΒΑΡΑ,ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΣ ΚΟΥΝΙΕΣ ΕΧΕΙ ΓΥΡΗ ΣΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ,Η ΤΡΑΜΠΑΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΒΟΛΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ 2 ΚΟΥΝΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ,ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΥΘΗΝΕΣ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΥΜΟ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΦΕΝΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ....ΥΛΗΚΡΙΝΑ ΛΥΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ...........ΕΧΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΗΔΕΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ .
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ...

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΑΛΙ....

 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ,ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟ ΠΕΝΤΑΛΑΟΦΟΥ,ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΠΕΔΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΓΓΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ,ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 20 ΠΟΝΤΟΥΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ,ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΒΟΜΔΑΡΔΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΥΒΙΗΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΓΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΡΙΟΣ Τ.ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΛΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.



ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ,ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ


ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ

Τι αλλάζει στην πληρωμή στα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης.

 zootrofi12Καταθέτοντας τις φωτοτυπίες των τιμολογίων που έχουν εξοφλήσει θα μπορούν να πάρουν τα χρήματα για τα ΄΄Μικρά Σχέδια Βελτίωσης ΄΄ οι αιγοπροβατοτρόφοι μετά την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης . Επίσης η ..... τροποποιημένη απόφαση αποσαφηνίζει και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση όταν κάποιος έχει χάσει τα παραστατικά ώστε να μπορεί να πάρει τα χρήματα που του αναλογούν . Διαβάστε την απόφαση:
http://www.et.gr/

πηγή:Agroschannel

Επαναστατικό και οικολογικό

Το MacBook Pro 17-ιντσών με το ανθεκτικό και όμορφο περίβλημα από ενιαίο αλουμίνιο και τη νέα επαναστατική του μπαταρία που παρέχει 8 ώρες συνεχούς χρήσης και μέχρι 1.000 επαναφορτίσεις. Διάρκεια ζωής δηλαδή τριπλάσια των κοινών μπαταριών για φορητούς υπολογιστές. Το νέο MacBook Pro 17-ιντσών περιλαμβάνει οθόνη υψηλής ανάλυσης με οπίσθιο φωτισμό LED, καθώς και το μεγάλο γυάλινο trackpad Πολλαπλής - Αφής, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη νέα οικογένεια των MacBook τον Οκτώβριο. Επιπλέον, το νέο MacBook Pro 17-ιντσών περιλαμβάνει κορυφαία γραφικά από τη NVIDIA και τελευταίας γενιάς επεξεργαστές Core 2 Duo από την Intel. Το νέο MacBook Pro 17-ιντσών, μέλος της πιο οικολογικής οικογένειας φορητών υπολογιστών, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια για τη σωστή διαχείριση ενέργειας και δεν περιλαμβάνει επιβλαβή τοξικά υλικά που υπάρχουν σε άλλους υπολογιστές.
πηγή:enimerosi24

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ''ΣΚΟΥΠΑ'' ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Εβδομήντα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επιχείρησης της αστυνομίας, στο κέντρο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε από τις 5.30 το απόγευμα χθες μέχρι τις 11.30 το βράδυ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΓΑΔΑ για την αντιμετώπιση της...
λαθρομετανάστευσης, του παραεμπορίου, της πορνείας, των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας γενικότερα.
Συνολικά οι αστυνομικοί έλεγξαν 1236 άτομα και 275 οχήματα ενώ προσήχθησαν 438 άτομα στα αστυνομικά τμήματα. Από τους 70 συλληφθέντες, οι 52 είναι παράνομοι μετανάστες και θα κρατηθούν για απέλαση, δώδεκα για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων προσώπων, πέντε για τυχερά παιχνίδια και ένας για ναρκωτικά.
Από τα συνεργεία των αστυνομικών κατασχέθηκαν 23 δόσεις ηρωίνης μικρού βάρους 7,4 γραμμαρίων και βεβαιώθηκαν 183 παραβάσεις του ΚΟΚ.
Στους ελέγχους συμμετείχαν 210 αστυνομικοί από την Ασφάλεια, την Αμεση Δράση, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, την Τροχαία, τα ΜΑΤ και την Αστυνομία Αθηνών.
Σημειώνεται ότι χθες τα ξημερώματα έγιναν έλεγχοι σε κτίρια, σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ του δήμου Αθηναίων και της περιφέρειας Αττικής παρουσία εισαγγελέα. Στο πλαίσιο των ελέγχων, τα μικτά κλιμάκια έκαναν έφοδο σε δύο σπίτια στην οδό Φυλής μέσα στα οποία βρέθηκαν 18 αλλοδαποί, οι οποίοι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα και προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών προκειμένου να εξακριβωθεί αν είναι νόμιμοι στη χώρα. Σε διαμέρισμα του ενός κτιρίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 πλαστά διαβατήρια ιταλικών, αμερικανικών, σουηδικών, φινλανδικών, ολλανδικών και σομαλικών αρχών, 5 ιταλικά δελτία αλλοδαπών και άλλα τρία έγγραφα από την ίδια χώρα, 4 βίζες αλλοδαπών, 38 φωτογραφίες αλλοδαπών και 2 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών που ερευνώνται στην εγκληματολογική υπηρεσία. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν αλλοδαπό ως υπεύθυνο του κτιρίου.
Τέλος, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου μικτά κλιμάκια της αστυνομίας και του δήμου κατάσχεσαν 1509 τεμάχια διαφόρων εμπορευμάτων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
πηγή:fimotro

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΔΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ,ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΕΤΟΙΟ ΦΕΝΟΜΕΝΟ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Ο ΧΑΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΧΙΣΤΙΚΕ ΕΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑ,ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ Η ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ,ΣΤΟΝ ΚΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΤΥ 80'S ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΡΕΣΤΑ,ΣΤΟ CAPONSO ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΦΟΥ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΣ 3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΙ,ΠΙΓΕΝΟΝ ΤΑΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΥΜΗΖΕ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΤΟ ORO ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΑΥΦΟΝΑ ΣΦΗΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΡΕΑ ΑΠΟ ΘΑΜΩΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ ΟΛΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΧΙΣΑΝ ΤΟ ΧΟΡΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΒΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Η ΚΗΝΙΣΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΕΣΘΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ-ΧΟΡΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ....

ΤΑ ΛΕΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.......!!!!



Πάτρα:"Επίθεση" από ομάδα γκράφιτι στους συρμούς του προαστιακού

Όταν η τέχνη προκαλεί… ζημιές...!!!

Άλλαξαν όψη  οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας. Αιτία η επίθεση που δέχθηκαν από ομάδα νεαρών, που με γκράφιτι αλλοίωσαν την εικόνα τους. Ήταν την Μ. Τετάρτη λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, όταν η μυρωδιά του φρέσκου χρώματος ανάγκασε τους υπαλλήλους του ΟΣΕ στον σταθμό του Ρίου, να αρχίσουν να ψάχνουν από πού έρχεται.
Λίγα λεπτά μετά ανακαλύπτουν δυο νεαρά άτομα, που φορούσαν φούτερ με κουκούλα να έχουν αλλάξει κυριολεκτικά την όψη της πλευράς του συρμού που βρισκόταν από την επάνω πλευρά του σταθμού.
Οι δυο νεαροί χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την ώρα που βρίσκονταν εκεί, είχαν καταφέρει να βάψουν σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πλευράς του συρμού, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, ακόμα και στα παράθυρα και τις πόρτες του.
Μόλις είδαν τους υπαλλήλους να κινούνται προς το μέρος τους οι δυο νεαροί έγιναν κυριολεκτικά καπνός, τρέχοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο ένας μάλιστα πέρασε σαν αίλουρος κάτω από το τρένο (!) καταφέρνοντας τελικά να ξεφύγει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συρμοί του προαστιακού δέχονται την επίσκεψη των… γκραφιτάδων.
Ο συρμός που έφτασε στην Πάτρα από τον Πύργο είναι γεμάτος από χρώματα και σχέδια, ακόμα και συνθήματα των χούλιγκαν, ενώ κάποιοι από τους υπάρχοντες από καιρό στην πόλη, παρά το γεγονός ότι φυλάσσονται στο αμαξοστάσιο του Αγίου Διονυσίου, έχουν μετατραπεί σε πίνακες σχεδίων και χρωμάτων, που όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές και αρνητικά σχόλια από τους επιβάτες για τους «καλλιτέχνες».
Τώρα κάποιοι επιβάτες έχουν «καταδικαστεί» να κάνουν την διαδρομή… στα τυφλά.
Βέβαια το ερώτημα είναι πως αφού υποτίθεται ότι φυλάσσεται η δημόσια περιουσία έγιναν όλα αυτά, κάτω από τα μάτια και την μύτη των φυλάκων του οργανισμού, γιατί εάν τώρα είναι μόνο οι μπογιές και τα σχέδια που κάνουν την όποια ζημιά, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο.

πηγή:BESTnews

Ταξίδευαν «φορτωμένοι»

Συνελήφθησαν, σήμερα στις 18:50, στο λιμάνι του Πειραιά, από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου...
δύο αλλοδαποί, ένας 27χρονος και μια 20χρονη, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο Ι.Χ.Ε όχημα που επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 2.040 γραμμαρίων.
 Συγκεκριμένα, η πλαστική συσκευασία ήταν επιμελώς κρυμμένη στη μηχανή του αυτοκινήτου και αεροστεγώς συσκευασμένη, ενώ κατά τον εντοπισμό της, ο 27χρονος προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη προβάλλοντας αντίσταση στα στελέχη Λ.Σ.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πειραιά, ενώ η ναρκωτική ουσία και το Ι.Χ.Ε. όχημα κατασχέθηκαν.
Πηγή:tromaktiko

ΠΤΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Το πτώμα νεαρής γυναίκας εντοπίστηκε μέσα σε πλαστική σακούλα στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, το απόγευμα της Τρίτης. Η γυναίκα ήταν ασιατικής καταγωγής και εντοπίστηκε δίπλα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θύμα ήταν ηλικίας 25-30 ετών και ο θάνατός της προσδιορίζεται χρονικά πριν από 40 ώρες, ενώ...
δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες έχουν εντοπιστεί στη χωματερή Άνω Λιοσίων τουλάχιστον πέντε πτώματα αντρών μέσα σε σακούλες απορριμμάτων.
πηγη:fimotro 

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ

Τραγικό τέλος είχε η τριετής ερωτική σχέση ενός 25χρονου φαντάρου και της 23χρονης φοιτήτριας φίλης του, όταν μετά από έντονο διαπληκτισμό που είχαν τα ξημερώματα σε ερημική τοποθεσία λίγο έξω από την Κερκίνη Σιντικής, ο 25χρονος τη στραγγάλισε. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή...
Σερρών Μηνά Γεωργιάδη, ο φερόμενος δράστης αφού επέφερε πολλαπλάχτυπήματα με τα χέρια του, στη συνέχεια την στραγγάλισε.
Αντικρίζοντας την νεκρή, προσπάθησε να την κάψει προκαλώντας στο άψυχο κορμίτης μεταθανάτια εγκαύματα στο λαιμό και στον θώρακα.
Στην συνέχεια τη μετέφερεστον επαρχιακό δρόμο Κερκίνης - Λιβαδειάς και την πέταξε μέσα σε αρδευτικόκανάλι.
Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών, Στέφανο Μάνδαλο, ο 25χρονοςμετά από ώρα κατήγγειλε ο ίδιος το γεγονός στο αστυνομικό τμήμα Ποροΐων καικατόπιν ειδοποίησε τον πατέρα της για την αποτρόπαια πράξη του καθώς και το μέρος που την πέταξε.
Η είδηση του στυγερού εγκλήματος συγκλόνισε τη μικρή κοινωνία της Κερκίνης, ενώξύπνησε στις μνήμες τους σκηνές του στυγερού εγκλήματος που συνέβη στο χωριότους όταν τον περασμένο Ιούνιο δύο ανήλικες κοπέλες αφαίρεσαν τη ζωή ενός80χρονου συγχωριανού τους.
Ο 25χρονος φαντάρος κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και αναμένεται να οδηγηθεί στον στρατιωτικό Εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
πηγη:fimotro

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΝΕΖΟΣ- LEKTIKOS EPEXERGASTHS.....R.I.P.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 41 ετών ο Ελληνας «βασιλιάς του tattoo» Ανδρέας Μαρνέζος.

Το άψυχο σώμα του βρήκε η σύζυγός του τη Μεγάλη Παρασκευή, στο σπίτι τους στην περιοχή Πεντάγωνο, και υπέστη ισχυρό σοκ. Τα αίτια του θανάτου δεν έγιναν ακόμη γνωστά, καθότι δεν βγήκε το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης. Πριν από χρόνια ο Ανδρέας Μαρνέζος έκανε χρήση ναρκωτικών, αλλά, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, είχε απεξαρτηθεί από τις ουσίες.

Ηταν πατέρας δύο παιδιών και από τους πιο γνωστούς tattoo artist στην Αθήνα. Οταν ήρθε στον κόσμο η κορούλα του της έκανε ένα τατουάζ σε σχήμα αστεριού στο πόδι της. Η φήμη του Μαρνέζου είχε ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και πολλοί ξένοι εμπιστεύονταν την τέχνη του στο τατουάζ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έξι χρόνια μετά μετακόμισε με τους γονείς του στην Αμερική.

Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου μεγαλώνοντας τον κέρδισε ο κόσμος των tattoo και το free fighting, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με το kick boxing και το muai thai. Ο ίδιος στη συνέχεια ασχολήθηκε στο εξωτερικό επαγγελματικά με μαχητικά αθλήματα έχοντας μάλιστα συμμετοχή σε πρωταθλήματα. Ασχολήθηκε επίσης και με τη ραπ ως χιπ-χόπερ, γνωστός ως Λεκτικός Επεξεργαστής.

Ηταν ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το barcodetattoo που έγινε μόδα, μια πατέντα που του ανήκει αποκλειστικά. Οταν ξέφυγε από τα ναρκωτικά ασχολήθηκε με πάθος με τη δουλειά του, η οποία του απέφερε πολλά χρήματα.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το παλικάρι από την Κρήτη θα τα καταφέρει


Μανώλης Κονταρός: «Στα γενέθλια μου θα είμαι στην Κρήτη και θα είμαι όρθιος

Μόλις τέσσερις μήνες από το πολύ σοβαρό ατύχημα που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή του, ο Μανώλης Κονταρός ανοίγει την καρδιά του και δηλώνει έτοιμος να κερδίσει τη μεγάλη μάχη και να σταθεί ξανά στα πόδια του.

«Είμαι καλά, αν και τις πρώτες 2-3 μέρες ήταν όλα μαύρα γύρω μου. Μετά είπα θα το παλέψω...ο θεός μου το έστειλε και ο θεός θα με σηκώσει. Δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν. Είναι μεγάλο πράγμα να μπορείς να λειτουργήσεις σε όλα τ΄άλλα και να μην μπορείς να περπατήσεις. Όταν δεν φταις πουθενά και έρχεται ο άλλος και σου καταστρέφει τη ζωή, είτε το’ θελε είτε δεν το ‘θελε, είναι αμαρτία από το θεό».

Έμεινε σχεδόν ένα μήνα στον «Ευαγγελισμό», ενώ τους τρεις τελευταίους μήνες νοσηλεύεται σε ειδική κλινική στη Γερμανία: «Η οικονομική καταστροφή ήτανε μεγάλη, αλλά σε μένα δεν φάνηκε γιατί υπήρξε ένας άνθρωπος που μου είπε “το μόνο που δεν θα σκεφτείς είναι αυτό” και έτσι τουλάχιστον μπορώ να ζω αξιοπρεπώς την περιπέτεια μου αυτή».

Το μόνο που δεν έχει καταφέρει ακόμη είναι να περπατήσει, «αλλά θα γίνει και αυτό. Αφού μας έτυχε, θα το παλέψουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ξαναπερπατήσω και απ΄ότι λένε οι γιατροί η εξέλιξη μου είναι τέτοια που σε κάνα 2 μήνες θα περπατάω. Ήδη έχω ξεκινήσει και σηκώνομαι. Στα γενέθλια μου θα είμαι στην Κρήτη και θα είμαι όρθιος. Μέσα από αυτή την ιστορία θα βγω πιο δυνατός, πιο σοφός και πιο χρήσιμος στην κοινωνία».
πηγη:pinokio
ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΟΡΘΙΟΣ  ΚΟΝΤΑΣ ΜΑΣ

Μυστήριο ο θάνατος του σχεδιαστή Τίμη Παρίση

Νεκρός βρέθηκε πριν από λίγη ώρα μέσα στο διαμέρισμά του επί της Πατησίων 148, ο σχεδιαστής Τίμης Παρίσης...Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιαστής δεν έφερε σημάδια από μαχαίρι, ενώ ο θάνατος του, βάσει της ιατροδικαστικής έρευνας, υπολογίζεται ότι επήλθε μεταξύ 23:00 με 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης , ενώ μυστήριο καλύπτει τα αίτια του θανάτου του. Τον γνωστό σχεδιαστή βρήκε νεκρό το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης μέσα στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, ένας πολύ στενός του συνεργάτης.

Η είδηση για την απώλεια του, έπεσε σαν βόμβα στο χώρο της σόου μπιζ. Οι δικοί του άνθρωποι, μιλούν για σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα. Ο Τίμης Παρίσης είχε συνεργαστεί με όλους τους έλληνες σχεδιαστές και πολλά γνωστά μοντέλα είχαν περάσει από το ατελιέ του.

ΑΝΑΚΗΝΩΣΗ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΟ Α.Ο.Π.ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΛΙΚΑΔΟΡΟΣ Ή ΓΙΝΕΤΑΙ;

ΓΙΝΕΤΑΙ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ (ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ) ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ - ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΣ - ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ <<ΠΡΟΝΟΜΙΑ>> ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΤΗΣ.

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΟΠ 2010/11

Υ.Γ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ, ΠΑΠΑΔΑΤΟ ΙΩΑΝΝΗ (ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), ΕΦΡΑΙΜΩΦ ΣΥΜΕΩΝ (ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ), ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Α.Ο.Π), ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ/ΠΑΙΚΤΗΣ Α.Ο.Π) ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Α.Ο.Π, ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ. Ο ΑΟΠ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΞΑΝΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ..

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Αρχηγός του Αθλητικού Όμιλου Πενταλόφου στην ιστιοσελίδα του χωριού www.pentalofo.gr ζητώντας να διμοσιευτούν στην τοπική εφημερίδα,κρίνοντας απο τον τρόπο του Αρχηγού διαπιστόνουμε οτι ειναι φανερά απογοητευμένος με την όλη κατάσταση καθώς ολοι οσοι ασχολούντε με το θέμα τον θεωρούν υπεύθηνο για την πτώση κατηγορίας που υπέστει η ομάδα
.

η συντακτική ομάδα του  pentalofonews ήρθε σε τηλεφωνική εποικηνονία με τον Κύριο Γιώργο Κουλουρή προκειμένου να μας παραχωρίσει συνέντευξη στην οποία θα μηλίσει για πρώτη φορά έξω απο τα δόντια  εφ'όλης της ύλης.σε λίγες μέρες αποκληστικά

ΣΥΝΑΙΧΕΙΖΕΤΑΙ.....

Έξοδος Πάσχα:Tα επικίνδυνα σημεία-Καρμανιόλες οι εθνικές της Δυτικής Ελλάδας

Πού χρειάζεται οι οδηγοί να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι οδηγοί που εκδράμουν και το φετεινό Πάσχα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα στην άσφαλτο.Η ΕΛ.ΑΣ. στον χάρτη της προειδοποιεί για τα επικίμδυνα σημεία και πολλά εξ αυτών βρίσκονται σε εθνικές οδούς της Δυτικής Ελλάδας, στις οποίες καθημερινά σχεδόν θρηνούμε θύματα.Συγκεκριμένα:

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ολόκληρο το τμήμα από Κόρινθο μέχρι Πάτρα είναι προβληματικό λόγω έργων, ωστόσο με μικρή ταχύτητα και υπομονή όλα θα πάνε καλά.Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή αν κινηθείτε προς Καλαμάτα από το 152 ως το 157 της Τριπόλεως Καλαμάτας σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν και όσοι κινούνται στο Νομό Ηλείας, τόσο στο τμήμα από το 41 ως το 43χλμ της Πύργου-Πατρών όσο και στο ύψος του 57χλμ στην Πύργου Κυπαρισσίας.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ


Προσοχή από το 6ο ως το 10ο χλμ της Αντιρρίου Ιωαννίνων, οι στροφές στην Παλιοβούνα είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία όλου του εθνικού οδικού δικτύου.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στα όρια του νομού Άρτας από το 119 ως το 127χλμ κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Μενίδι οι απανωτές στροφές κάνουν πολλούς να επιχειρούν παράνομες προσπεράσεις δείξετε ιδιαίτερη προσοχή και οπλιστείτε με υπομονή.
Μπαίνοντας στο νομό Ιωαννίνων από το τούνελ μέχρι το Χάνι Τερόβου οι μικρές ευθείες ξεγελάνε πολλούς που επιχειρούν προσπέραση στο στενό και κακό δρόμο.

ΣΤΕΡΕΑ

Ο δρόμος είναι καλός και έτσι πολλοί κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Από το το 188 ως το 205 στο Λαμπίρι σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία.
Έργα ή ο δρόμος που ακόμη δεν έχει τελειώσει το πέταλο του Μαλιακού και σημεία χωρίς νησίδα συνθέτουν το σκηνικό από το 216 ως το 260 της ΠΑΘΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο δρόμος για όσους θελήσουν να κινηθούν από Θεσσαλία προς Ήπειρο μέσω της παλιάς (και μόνης) οδού από Τρίκαλα, Καλαμπάκα προς της Εγνατία. Ουσιαστικά σε όλο το μήκος από Καλαμπάκα ως Παναγιά οι οδηγοί πρέπει να έχουν τεταμένη της προσοχή τους.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μπορεί η βόρεια Ελλάδα να διαθέτει λόγω Εγνατίας ένα πολύ καλό δίκτυο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το νομό Χαλκιδικής. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε όλο το μήκος της εθνικής Μουδανιών-Κασσάνδρε.

ΓΕΝΙΚΑ:

Αυξημένη είναι από το πρωίη έξοδος στοεθνικόοδικό δίκτυο καθώς οι εκδρομείς τους Πάσχα φεύγουν κατά κύματα για να περάσουν τις μέρες της Ανάστασης στην περιφέρεια. Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στην Πατρών – Κορίνθου, όπου χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς λόγω των έργων.

Η έξοδος των εκδρομέων από την Αθήνα έχει ξεκινήσει από χθες, αν και είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Χθες Μ. Τετάρτη από τα διόδια του Ζευγολατιού πέρασαν περί τα 18.800 οχήματα, συγκριτικά λιγότερα σε σχέση με πέρσι κατά 5%. Αυτή την ώρα η κίνηση στην Πατρών – Κορίνθου με κατεύθυνση την Πάτρα είναι αυξημένη, καθώς από το Ζευγολατιό περνούν 1200 οχήματα την ώρα.
Πέρσι, τη Μεγάλη Πέμπτη είχαν περάσει από το Ζευγολατιό γύρω στα 32 χιλιάδες οχήματα και τόσα – σύμφωνα με τους ρυθμούς της κίνησης – υπολογίζεται ότι διέλθουν και φέτος.
Τα μέτρα της Τροχαίας στο εθνικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ήδη από χθες. Οχήματα της Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων, περιπολούν διαρκώς προκείμενου να βεβαιώνουν επί τόπου τις όποιες τροχαίες παραβάσεις.
Η ροή των οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, ενώ το μεγάλο κύμα των εκδρομέων θα υπάρξει αύριο Μεγάλη Παρασκευή.
Ο διοικητής της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων κ. Διαμαντόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο thebest.gr ζήτησε από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στην Πατρών – Κορίνθου υπάρχουν δέκα ζώνες έργων, και να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα, τηρώντας όλα όσα προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον συγκεκριμένο δρόμο είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόλις μέρες, στην Εθνική μας καρμανιόλα (Πύργος-Κόρινθος) έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε συμπολίτες μας. Τελευταίο θύμα ένα 31χρονος από τον Πύργο της Ηλείας ο οποίος σκοτώθηκε χθες το μεσημέρι σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο ύψος του Βουπρασίου.
Ο κ. Διαμαντόπουλος κάλεσε επίσης όσους αναχωρήσουν από το σπίτι τους, πριν ξεκινήσουν να ελέγξουν το ρεζερβουάρ τους, καθώς σημειώνονται πολλά περιστατικά οδηγών που ξεμένουν από βενζίνη μέσα στις ζώνες των έργων προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

 ΠΗΓΗ:thebest.gr



Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα. Της Μεγάλης Πέμπτης προηγείται η Μεγάλη Τετάρτη και ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να εμπέσει η Μεγάλη Πέμπτη είναι πάντοτε μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου, για όλες τις Εκκλησίες είτε Ανατολικές είτε Δυτικές, ημερομηνίες οι οποίες λόγω της διαφοράς των 13 ημερών (για τον 21ο αιώνα) μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Μαΐου για όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο) ημερολόγιο.

Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία για τον καθορισμό του κύκλου των κινητών εορτών ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, κατά το οποίο η Μεγάλη Πέμπτη μπορεί να εμπέσει, κατά τον 21ο αιώνα, σε οποιαδήποτε ημερομηνία μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου για τις Εκκλησίες που ακολουθούν το αυθεντικό ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και το Άγιο Όρος), καθώς και για τους Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, και μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Μαΐου για όσες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο) ημερολόγιο (Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος).
Ο ιερός νιπτήρας
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:
  1. Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23),
  2. Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20),
  3. Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), και
  4. Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).
Σύμφωνα με τη διευθέτηση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία ο εσπερινός και ο όρθρος της κάθε ημέρας τελούνται αντιστοίχως το πρωί και το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ο Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης τελείται το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης μαζί με τη Λειτουργία των Προηγιασμένων και ο Όρθρος το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης, μετά το Ευχέλαιο.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

 Έθιμα

Εκείνη την ημέρα, σε πολλές χώρες είναι έθιμο να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα,προς τιμήν του γεγονότος της σταύρωσης του Ιησού

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας , που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Ορθόδοξη Εκκλησία

Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Παραπομπές

  1.  ἐλαίῳ τὴν κεφαλήν μου οὐκ ἤλειψας· αὕτη δὲ μύρῳ ἤλειψέ μου τοὺς πόδας. οὗ χάριν λέγω σοι, ἀφέωνται αἱ ἁμαρτίαι αὐτῆς αἱ πολλαί, ὅτι ἠγάπησε πολύ· ᾧ δὲ ὀλίγον ἀφίεται, ὀλίγον ἀγαπᾷ. εἶπε δὲ αὐτῇ· Ἀφέωνταί σου αἱ ἁμαρτίαι. Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, 7.46.

८०स ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ!!!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ''कैफे सेण्टर '' ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ 8Ος !!!!ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 80ς ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!

Φίλες και φίλοι Πενταλοφιώτες και πανταλοφιώτισσες ειναι γεγονός....!!!!

 ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΥΤΑΦΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΣΤΕΚΙ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΔΕΚΑΕΤΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ...!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ CAFE CENTER ΚΟΙΝΟΣ ΓΝΩΣΤΟ
ΣΤΟΝ ΚΟΝΙΑ.....!!!!

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΩΜΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΕΙΑ ΤΟΥ 80 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΟ DJ GEO KATS....!!!
ΜΕ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΝΙΑ

 είναι τόσες πολλές οι αναμνύσεις απο αυτο το μαγαζί που στον καθένα θυμίζουν ολο και κάτι διαφορετικό...!!!
ποιος δεν είπιε ποτό στον κόνια???
Είναι ενα απο τα ανεξύτιλα σημάδια που θα είναι πάντα χαραγμένο βαθυά στην καρδιά μας...!!!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ...!!!

Οι Ελληνες μετανάστες στην Γερμανία

metanastes-germania

Σύμβαση Περί Επιλογής και Τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις», 30 Μαρτίου του 1960. Αυτό ήταν το ξεκίνημα της πιο έντονης μετανάστευσης των Ελλήνων, που βιώθηκε όσο καμία άλλη. Ήταν η κορύφωση και το τέλος του μαζικού ξενιτεμού των Ελλήνων προς την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, τον 20ο αιώνα.
Δύσκολα τα μεταπολεμικά χρόνια στη χώρα μας, με τα χωριά να ερημώνουν από την εσωτερική μετανάστευση προς τις μεγαλουπόλεις, λόγω της φτώχιας και της ανεργίας. Αλλά κι εκεί, λύση δεν υπήρχε. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Έτσι, η υπογραφή της ελληνογερμανικής Σύμβασης, αποτέλεσε μία «μεγάλη ευκαιρία» για χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που παρά την τρομερή εμπειρία της γερμανικής κατοχής και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, ξεκίνησαν για τη Γερμανία, αναζητώντας το νέο, το καλύτερο, το αναγκαίο.

    Στην ουσία, πολλοί εξ αυτών δεν γνώριζαν καν τι υπογράφουν, έπαιρναν τις απαραίτητες οδηγίες και με τη σφραγίδα στο διαβατήριο έφευγαν για τη χώρα, που τούς υπόσχονταν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους επιφύλασσε η πατρίδα. Τελικά, ήταν μία μετανάστευση «άγρια», όπως τονίζουν πολλοί από τους πρώτους Έλληνες, που πήραν τον δρόμο για τα ξένα. Χωρίς προοπτικές. Οι Γερμανοί τούς θεωρούσαν τότε προσωρινούς, φιλοξενούμενους εργάτες, «τεμάχια», όπως τους χαρακτήριζαν τα γερμανικά εργοστάσια και τα ανθρακωρυχεία, όταν ζητούσαν εργατικά χέρια από την Ελλάδα και αλλού.

    Gastarbeiter (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι) τούς αποκαλούσαν ή Katzelmacher, όπως υποτιμητικά χαρακτήριζαν στη Βαυαρία τους μετανάστες, που προέρχονται από τις νότιες χώρες. Σκληρά τα πρώτα χρόνια και όπως διαπίστωσαν οι μετανάστες η Γερμανία δεν ήταν … Αμερική, όπως την ονειρεύονταν κάποιοι.

    Ειδικά στο ξεκίνημα, η στέγαση των μεταναστών εργατών γινόταν σε παραπήγματα, τα οποία, εν μέρει, προέρχονταν από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρεται στα αρχεία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και του Μουσείου DOMiD, της Κολωνίας. Κάθε εργάτης είχε στη διάθεσή του ένα κρεβάτι σε κουκέτα, ένα ντουλάπι που κλείδωνε, μια θέση στο τραπέζι του φαγητού και μια καρέκλα ανά άτομο. Οι εστίες, χωρισμένες ανά φύλο (αν υπήρχαν αντρόγυνα έπρεπε να χωρίσουν), συχνά αποτελούσαν τμήμα των εργοστασιακών εγκαταστάσεων.

    Αν με κάτι είχαν να αντιπαλέψουν, με όλες τους τις δυνάμεις, οι μετανάστες από την αρχή, αυτό ήταν το «ακόρντ» (πλαφόν στην παραγωγικότητα), που όσοι προσπαθούσαν να το ξεπεράσουν για να πάρουν πριμ, κατέληγαν, σε πολλές περιπτώσεις, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, προκαλούσαν την αντιπάθεια των Γερμανών συναδέλφων τους, που έμεινα πίσω, καθώς τα «ακόρντ» ανέβαιναν συνεχώς εξαιτίας των Gastarbeiter.

    Δεν ήταν, βέβαια, το όνειρο του γρήγορου χρήματος που τούς ωθούσε στα άκρα, αλλά η προοπτική να τα βγάλει πέρα η οικογένεια στην Ελλάδα, με τα εμβάσματα που έστελναν. Κι αν ήταν δυνατόν, να χτίσουν ένα σπίτι στην πατρίδα, ν' ανοίξουν ένα μαγαζί και έτσι να προετοιμάσουν την επιστροφή τους.

    Η προσωρινότητα έγινε, τελικά, μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα. Σε μια χώρα, όπου η σημερινή γενιά των Ελλήνων είναι πλήρως ενταγμένη στην τοπική κοινωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Ξεπερνούν το 1,5 εκ. οι Έλληνες που πέρασαν συνολικά από τη Γερμανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έως το 1973, όταν η Γερμανία πάγωσε μονόπλευρα όλες τις συμβάσεις πρόσληψης αλλοδαπών, μετανάστευσαν περίπου 600.000 Έλληνες εργάτες. Σήμερα, σε όλη τη Γερμανία, οι Έλληνες υπολογίζονται στις 350.000.

    Πολλοί από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες, έχοντας συνταξιοδοτηθεί, επέστρεψαν στα χωριά τους. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που έμειναν στη Γερμανία, για να είναι κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια τους, στη δεύτερη πια πατρίδα. Χαρακτηριστικό είναι ένα στιχάκι ανώνυμου μετανάστη: «Τώρα που την πήρες την πολυπόθητη σύνταξή σου γιατί δεν επιστρέφεις στην πατρίδα, την Ελλάδα; Τότε που ήθελα δεν μπορούσα. Τώρα που μπορώ, δεν θέλω. Η νοσταλγία μου αρκεί».

metanastes2_400

Τα "Πέτρινα Χρόνια"

    «Ευλογία του Θεού», αποκάλεσαν πολλοί τη μετανάστευση στη Γερμανία, καθώς δεν έβλεπαν άλλη διέξοδο. Άλλοι την ονόμασαν «κατάρα του Θεού» και «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο». Αυτή ήταν η μεγάλη «έξοδος», με μία μόνο βαλίτσα στο χέρι, γεμάτη «όνειρα και ελπίδες», για μία καλύτερη τύχη, για ένα νέο μέλλον. «Ήταν η εποχή που λέγαμε ότι: η Ελλάδα παράγει πέτρες και Γκάσταρμπαϊτερ. Μήπως, όμως, αυτό ήταν το σύνθημα της παρηγοριάς;», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επετειακό βιβλίο της Ελληνικής Κοινότητας στη Νυρεμβέργη.

   

    Ζητούσαν «τεμάχια»

    Με την υπογραφή της σύμβασης άνοιξαν στην Αθήνα (επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ) και στη Θεσσαλονίκη (επί της οδού Δωδεκανήσου) οι εν Ελλάδι Γερμανικές Επιτροπές, που ενέκριναν την πρόσληψη των Ελλήνων εργατών, εξετάζοντας εξονυχιστικά την καταλληλότητά τους, από άποψη υγείας και ειδικών γνώσεων, ενώ οργάνωναν και το ταξίδι τους. Η τακτική προσέλκυσης την εποχή εκείνη θύμιζε «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», όπως έχει παραδεχτεί και ένας πρώην διευθυντής της Γερμανικής Επιτροπής στην Αθήνας.

    Ο Χανς Γιόργκ Έκχαρντ, που εργάστηκε στο Γραφείο Θεσσαλονίκης από το 1965 έως το 1967, μας εξιστορεί, πως οι ιατρικές εξετάσεις ήταν πολύ αυστηρές: μετρήσεις μυών, ακτινογραφίες θώρακος, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.ά.

    «Έπρεπε να επιλέξουμε καλό ανθρώπινο υλικό, αυτή ήταν η εντολή. Από Γερμανία μας λέγανε 'στείλτε μας τόσα τεμάχια', και αυτό πιστέψτε με, με πονούσε πολύ, καθώς αντίκριζα καθημερινά νέους ανθρώπους να ψάχνουν για ελπίδα, ένα καλύτερο αύριο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Στουτγκάρδη, ο 67χρονος σήμερα Χανς Γιόργκ Έκχαρντ.

    Και συνεχίζει: «Οι εργοδότες ήθελαν να προσλάβουν μόνο νέους, υγιείς ανθρώπους, με γερά χέρια και πόδια, για να εργαστούν στη βιομηχανία. Η Ελλάδα ήταν και η πρώτη χώρα που έστειλε στη Γερμανία γυναίκες χωρίς τους συζύγους. Μπορείτε να φανταστείτε το δράμα αυτών των γυναικών, που πήγαιναν σε έναν ξένο τόπο, αφήνοντας συζύγους, παιδιά, χωρίς να ξέρουν ούτε μία λέξη γερμανική. Οι γυναίκες προτιμούνταν από τις φάμπρικές της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και στη βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, καθώς τα χέρια τους ήταν πιο λεπτά και επιδέξια, απ΄ αυτά των ανδρών. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις εικόνες στο σταθμό του τρένου, στη Θεσσαλονίκη, με τους άνδρες να αποχαιρετούν με δάκρυα στα μάτια τις συζύγους τους, κρατώντας μωρά παιδιά στην αγκαλιά τους. Και εκείνες, με απόγνωση, να προσπαθούν να τούς δώσουν κουράγιο».

    Το πρώτο συμβόλαιο, όπως αναφέρει ο κ. Έκχαρντ είχε συνήθως διάρκεια ενός έτους, και δεν ήταν καλά πληρωμένο. Αν όλα πήγαιναν καλά, οι γυναίκες είχαν, μετά, το δικαίωμα να αλλάξουν δουλειά, πόλη και να κάνουν πρόσκληση, με συναίνεση του εργοδότη, στον σύντροφο τους. Αν, όμως, δεν ανταποκρίνονταν στις απατήσεις του εργοδότη, έχαναν το δικαίωμα να εργαστούν στη Γερμανία.

    Ο κ. Έκχαρντ, που έρχεται συχνά στην Ελλάδα, και δη στη βόρεια- «ο ωραιότερος προορισμός», όπως λέει- μιλάει με σεβασμό για τους Έλληνες της Γερμανίας, που κατάφεραν να ενσωματωθούν καλύτερα από όλους τους αλλοδαπούς. Φρόντισαν τη μόρφωση των παιδιών τους, τα οποία σήμερα έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στη Γερμανία σε πολλούς τομείς, ενώ κρατούν την παράδοση και τον πολιτισμό τους. Όσο για την Μπιλντ και το Φόκους τονίζει πως, όσα γράφονται δεν αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα των περισσοτέρων Γερμανών.

   

    «Γραμμή της Ελπίδας»

   

    Αν, λοιπόν, ήταν τυχεροί οι υποψήφιοι μετανάστες, που κατακλύζανε καθημερινά τις Γερμανικές Επιτροπές, έπαιρναν την πολυπόθητη «πράσινη κάρτα» εργασίας. Γι' αυτούς που έκαναν αίτηση στην Αθήνα, το ταξίδι ξεκινούσε συνήθως από τον Πειραιά, με το θρυλικό φέριμποτ «Κολοκοτρώνης», για να φτάσουν στο Μπρίντεζι της Ιταλίας και στη συνέχεια, με τρένο, για τη Γερμανία. Από τη Θεσσαλονίκη ταξίδευαν προς το Μόναχο, με ειδικές αμαξοστοιχίες, που ήταν συνήθως υπερπλήρεις, καθώς μετέφεραν, σε πολλές περιπτώσεις, πάνω από 1.000 άτομα. Τα μαζικά αυτά ταξίδια, τα οποία η γερμανική διοίκηση μέχρι το 1972 τα ονόμαζε «μεταφορές», έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη των μεταναστών.

    Στο ταξίδι από Θεσσαλονίκη προς Μόναχο πολλοί κάθονταν πάνω στη βαλίτσα τους, κατά τη διάρκεια όλου του ταξιδιού, που κρατούσε δυόμισι μέρες. Ειδικοί συνοδοί διενεργούσαν ελέγχους μέσα στο τρένο και υποδείκνυαν στους ταξιδιώτες πώς να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, τούς εφιστούσαν την προσοχή στην καθαριότητα και τούς απαγόρευαν να πετούν σκουπίδια από το παράθυρο. Κανείς από τους μετανάστες δεν συνειδητοποιούσε τότε ότι, οι «παραβάσεις των ορίων» θα αποτελούσαν τα θεμέλια της μελλοντικής τους ζωής.

    Στο Μόναχο, τα τρένα έφθαναν στη γραμμή 11, την οποία οι Ιταλοί είχαν βαφτίσει «Γραμμή της Ελπίδας». Από εκεί, τούς οδηγούσαν στο πρώην αεροπορικό καταφύγιο, κάτω από το σιδηροδρομικό σταθμό, που είχε διαμορφωθεί σε αίθουσα διαμονής. Από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, οι μετανάστες προωθούνταν κυρίως στη μεταλλουργική βιομηχανία, στα εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και στις χημικές βιομηχανίες, από τη Νυρεμβέργη έως τη Στουτγάρδη, την Κολωνία και το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο και το Βερολίνο.

    «Φωνάξαμε εργάτες και ήρθαν άνθρωποι»

    Ένας από τους Έλληνες που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους μετανάστες, είναι ο Γρηγόρης Ζαρκάδας, από τη Φρανκφούρτη, όπου ζει από το 1964. Ο ίδιος εργάστηκε, επί 30 χρόνια, ως κοινωνικός λειτουργός, στο Κέντρο Μεταναστών Φρανκφούρτης, πρώτα με τους Έλληνες και αργότερα με άλλης εθνικότητας μετανάστες. Από το 1997 μέχρι σήμερα, εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον κεντρικό δήμο της Φρανκφούρτης, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Αλλοδαπών, από την ίδρυσή της, το 1992, έως το 1997.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζαρκάδας σημειώνει ότι, η απαρχή «προμήθειας» εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, με συμβάσεις εργασίας, έγινε με την Ιταλία και συνέχισε με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Τυνησία και τη Γιουγκοσλαβία. Οι συμβάσεις αυτές, στο σύνολο τους, κατοχύρωναν πλήρως τα εργασιακά- ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών. Και αυτό γιατί τα ανανεωμένα γερμανικά συνδικάτα (DGB), φρόντισαν να μην χρησιμοποιηθούν οι ξένοι εργάτες ως μοχλός πίεσης μισθών και ημερομισθίων. Παρ΄ όλα αυτά προβλήματα υπήρχαν.

    «Η απέλαση από την Γερμανία ήταν το πιο εύκολο που μπορούσε να συμβεί με απόφαση κάθε τοπικής υπηρεσίας- αστυνομίας, αλλοδαπών. Μπορούσαν τα κρατίδια να εκδώσουν τις δικές τους διατάξεις, που ήταν δεσμευτικές για την πολιτική των δήμων. Η βασική φιλοσοφία πίσω από τις διατάξεις καταστολής, θα έλεγε κανείς, είναι ότι ο αλλοδαπός είναι επικίνδυνος για την τοπική κοινωνία και πρέπει να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα της. Το ότι δεν συνέβησαν έκτροπα οφείλεται στα γερμανικά συνδικάτα και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας», υποστηρίζει ο κ. Ζαρκάδας.

    Συγκροτημένη ομοσπονδιακή πολιτική ενσωμάτωσης, τα χρόνια εκείνα, δεν υπήρχε, οπότε τα κρατίδια και οι Δήμοι, ανάλογα με την πίεση και το ποσοστό των αλλοδαπών, αλλά και την επίδραση προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, εφάρμοζαν μέτρα, που θεωρούσαν σωστά για την κοινωνική ενσωμάτωση αλλοδαπών.

    «Το 1967 παρατηρήθηκε η πρώτη μικρή οικονομική κρίση στη Γερμανία και φούντωσε η συζήτηση για μαζική απέλαση των αλλοδαπών. Για όλα τα προβλήματα ανεργίας, εγκληματικότητας κλπ. οι αλλοδαποί ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος», θυμάται ο κ. Ζαρκάδας.

    Και προσθέτει: «Ακροδεξιά, νεοναζιστικά στοιχεία, εμφανίστηκαν και μπήκαν και σε δημοτικά συμβούλια. Σε αυτό το κλίμα, άρχισε να συνειδητοποιεί η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας ότι το πολιτικό κενό, που βασίζονταν στην προσωρινότητα των μεταναστών, ήταν λάθος επιλογή. Ο συγγραφέας Μαξ Φριτς είπε τότε το περίφημο, 'φωνάξαμε εργάτες και ήρθαν άνθρωποι'».

    Μόλις το 1973, όταν η Γερμανία πάγωσε μονόπλευρα όλες τις συμβάσεις πρόσληψης αλλοδαπών, δειλά-δειλά άρχισαν να αναγνωρίζονται οι μετανάστες, ως αναπόσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας.

    Ένας τρίτος σταθμός στην πορεία του μεταναστευτικού κινήματος στη Γερμανία είναι η προσπάθεια του φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού να προχωρήσει σε θεσμοθετημένη πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών.

    «Το πρώτο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση ομοσπονδιακού επιτετραμμένου για θέματα μεταναστών και ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού της Ρηνανίας Βεστφαλίας Kuhn, Χάιντς Κουν το 1978. Ένα χρόνο μετά, συντάχθηκε η πρώτη έκθεση για την κατάσταση των μεταναστών και τις προτάσεις για την πορεία της ενσωμάτωσης τους στη γερμανική κοινωνία», αναφέρει ο κ. Ζαρκάδας.

    «Παράλληλα, θεσμοθετείται και η ένωση γλώσσας 'Sprachverband', με σκοπό τη χρηματοδότηση της εκμάθησης της γερμανικής σε όλα τα επίπεδα. Την οργάνωση ανέλαβαν τα κατά τόπους λαϊκά πανεπιστήμια, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών», συμπληρώνει.

    Οι προτάσεις Κουν περιλάμβαναν τη διευκόλυνση απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας στους ηλικιωμένους, τη χορήγησή της σε όλα τα νεογέννητα αλλοδαπά παιδιά, τη χορήγηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην τοπική αυτοδιοίκηση, την άμεση εκπαίδευση αλλοδαπών νηπιαγωγών και δασκάλων.

    «Η νέα εποχή για τους μετανάστες στη Γερμανία αρχίζει μετά το 1998, με τη συνεργασία των πρασίνων και των σοσιαλδημοκρατών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», επισημαίνει ο κ. Ζαρκάδας, σημειώνοντας: «Αμέσως αναγνωρίζεται, θεσμοθετημένα πλέον, η Γερμανία ως χώρα μετανάστευσης. Άμεσα προωθήθηκε η αλλαγή του νόμου για την απόκτηση της υπηκοότητας και αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στη γερμανική υπηκοότητα, με αρχή τον τόπο γέννησης και όχι τη φυλετική προέλευση, που ίσχυε ως τότε. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2000. Ήταν η χρονιά που άρχισαν να εκλέγονται και οι πρώτοι Έλληνες σε δημοτικά συμβούλια διαφόρων κρατιδίων στη Γερμανία».

    Οργάνωση των Ελλήνων

    Οι Έλληνες της Γερμανίας είναι και η πρώτη μεταναστευτική ομάδα που προχώρησε στην ίδρυση συλλόγων, που το 1965 συνενώθηκαν κάτω από την «ομπρέλα» της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ), που ιδρύθηκε στη Στουτγάρδη.

    «Η ΟΕΚ, στην οποία ανήκουν 150 Ελληνικές Κοινότητες απ΄ όλη τη χώρα, με περίπου 50.000 μέλη, μελετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο Ομόσπονδο Κράτος της Γερμανίας και προασπίζεται τα δικαιώματά τους, προωθώντας στους αρμοδίους φορείς τα δίκαια αιτήματά τους», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επί τρεις θητείες πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Δημητρίου.

    «Παράλληλα- επισημαίνει- αγωνίζεται για τη διατήρηση και καλλιέργεια της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων μεταναστών και των παιδιών τους και εργάζεται για την ευρύτερη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προοδευτικών παραδόσεων του λαού μας».

    Γεννημένος στη Γερμανία, με καταγωγή από τη Θεσπρωτία, ο κ. Δημητρίου έχει βιώσει, ως παιδί, τις συνέπειες της μετανάστευσης, έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες, στην Ελλάδα. Αποκαλεί «γενιά της θυσίας» τους πρώτους μετανάστες, που στερήθηκαν την ασφάλεια της οικογένειας, την πατρίδα, τη νεότητά τους.

    «Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται μελό είναι όμως η αλήθεια», σημειώνει ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας: «Πενήντα χρόνια μετά θα πρέπει, όμως, να κάνουμε και τον απολογισμό μας, που είναι θετικός, και αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση, που είχαμε στις 2 Μαΐου, στην παλιά βουλή, στη Βόννη. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες της Γερμανίας πέτυχαν να κερδίσουν μία περίοπτη θέση στην αγορά εργασίας, αλλά και να ενσωματωθούν με τέτοια επιτυχία, ώστε οι γερμανικές αρχές να τους περιγράφουν ως 'η αφανής μειονότητα'. Είτε σαν εργάτες - ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι - είτα σαν υπάλληλοι, γιατροί, γαστρονόμοι ή επιχειρηματίες ακόμη και σαν ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων, έχουν καταστεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της γερμανικής κοινωνίας».

    Ο κ. Δημητρίου υπενθυμίζει ότι, η ελληνική μετανάστευση εργαζομένων στην Γερμανία οδήγησε και «σε μία άνευ προηγουμένου στενή συνεργασία, αλλά και σε μία λίαν επιτυχημένη φιλική σχέση, στην μακρά ιστορία των δύο λαών. Οι Έλληνες λειτούργησαν σαν 'γέφυρα' επικοινωνίας, προωθώντας και διατηρώντας την κατανόηση και την φιλία και αυτό ακόμη και σε δύσκολους καιρούς».

    50χρονα και για την ελληνορθόδοξη εκκλησία

    «Το 1960 ξεκινήσαμε από το μηδέν και σήμερα είμαστε η τρίτη αναγνωρισμένη εκκλησία στη Γερμανία, με δικούς μας ναούς, παιδικούς σταθμούς και πολιτιστικά κέντρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος, με την ευκαιρία της 50χρονης παρουσίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή.

    «Όλοι οι Έλληνες που ήρθαν στη Γερμανία ήταν πρέσβεις της χώρας μας. Ήρθαν ως ξένοι εργάτες, αλλά πέτυχαν, στάθηκαν σωστά στην 'καρδιά' της Ευρώπης, και έτσι σήμερα είμαστε μία ζωντανή παρουσία στη Γερμανία, όπου έχουμε το πιο καλό όνομα. Αυτό, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ας μη ξεχνάμε ότι, χωρίς την παρουσία των Ελλήνων και όλων των ξένων μεταναστών, η Γερμανία δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα. Αυτό πιστεύω ότι οι Γερμανοί το αναγνωρίζουν και το τιμούν. Γι΄ αυτό και τονίζω ότι, σήμερα, η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε πολιτισμική κρίση», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος.

    Στα έγκατα της γης

    Οι μετανάστες αναλάμβαναν πολλές φορές δουλειές, που δεν ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί. Έτσι, βρέθηκαν και στο μέτωπο της εξόρυξης άνθρακα, που την εποχή εκείνη ήταν η σημαντικότερη πηγή ενέργειας της γερμανικής οικονομίας. Οι συνθήκες της καθημερινής δουλειάς ήταν ιδιαίτερα σκληρές.

    Ο Παναγιώτης Διγκόλης, από το Παλαιόκαστρο Κοζάνης, που δούλεψε στα ορυχεία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θυμάται: «Δεν είχα κλείσει ακόμα τα 25 μου χρόνια, όταν πήρα την απόφαση να φύγω για τη Γερμανία. Έκανα πρώτα την αίτηση στην Κοζάνη και από εκεί με ειδοποίησαν να πάω στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Γερμανοί μας πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις, από την κορυφή ως τα νύχια. Μου βρήκαν πως έχω δύο δόντια χαλασμένα, που αν δεν τα σφράγιζα, δεν θα με πέρναγαν. Άντε λεφτά και για οδοντίατρο, αλλά τι να έκανα; Έπρεπε να φύγω, αλλιώς χανόμασταν».

    Τελικά, έφυγε από τον Πειραιά στις 25 Αυγούστου 1963, με τον «Κολοκοτρώνη», για να πάει στην Ιταλία και από εκεί στο Μόναχο, με τρένο. Κατέληξε στο Έσσεν, της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου έπρεπε να περάσει ξανά από ιατρικές εξετάσεις. Η πρώτη κατοικία του ήταν στις ειδικά διαμορφωμένες, για τους μετανάστες, παράγκες, στο Όμπερχάουζ, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν υποτυπώδεις.

    «Το πρώτο που μας είπαν-μας εξιστορεί ο Παναγιώτης Διγκόλης- ήταν να έχουμε πάντα την κάρτα μαζί μας. Ένα νούμερο ήμουν και εγώ, όπως όλοι μας. Ποιος ήξερε το όνομά μου; Στη σειρά μου ήμασταν 27 άτομα, όλοι νέοι. Ανάσα δεν πήραμε. Το βράδυ φτάσαμε, το ξημερώματα μας πήγαν για δουλειά. Ένα μήνα, περίπου, μας εκπαίδευαν για το πώς θα εργαστούμε στα ανθρακωρυχεία. Μας έδωσαν και 100 μάρκα προκαταβολή.

    Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που κατεβήκαμε με το σιδερένιο κλουβί στη βάθη της γης. Φόβος δεν υπήρχε στο μυαλό μου. Εννιακόσια μέτρα βάθος και εγώ δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο, παρά μόνο ότι έπρεπε να μείνω σε αυτή τη δουλειά, διαφορετικά θα με γυρνούσαν πίσω. Μόνο αυτό σκεφτόμουν. Όταν βγήκαμε ξανά στη γη δεν μπορούσαμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον από τη μουτζούρα του κάρβουνου. Γελούσαμε με την ψυχή μας, σαν μικρά παιδιά και χαιρόμασταν τον ήλιο».

    Δύο χρόνια άντεξε σε αυτή τη δουλειά, ο κ. Παναγιώτης, ώσπου κάποιοι συμπατριώτες του βρήκαν δουλειά σε χαρτοποιείο, στο Μπεργκισκλάμπαχ, απ΄ όπου πήρε και τη σύνταξή του. Εν τω μεταξύ είχε φροντίσει να πάει στο χωριό του, όπου παντρεύτηκε την Περιστέρα του, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερις κόρες.

    Η πρώτη δασκάλα

    Έχουν περάσει γενιές και γενιές Ελλήνων της Γερμανίας από τα χέρια της. Όλοι, αναφέρονται με σεβασμό στην πρώτη δασκάλα που έφτασε στο Μόναχο το 1959, μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, έχοντας αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Ο λόγος για την Μαρίνα Μούσα, το γένος Σταματάκη, από το Ηράκλειο της Κρήτης.

    «Τελικά, επέλεξα να μείνω στο Μόναχο για να συνεχίσω τις σπουδές μου, κάνοντας μετεκπαίδευση στη θεραπευτική αγωγή. Εκεί, γνωρίστηκα με πολλούς Έλληνες, με τους οποίους είχαμε την ιδέα να μαζέψουμε τα Ελληνόπουλα για να τα διδάξουμε τα ελληνικά», θυμάται η 74χρονη σήμερα εκπαιδευτικός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Ήταν πάνω από 200 παιδιά. Έτσι, δημιουργήσουμε ένα ελληνικό σχολείο, βάσει του γερμανικού εκπαιδευτικού προγράμματος, με τη βοήθεια του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας. Στην αρχή, ήμασταν μόνο τρεις εκπαιδευτικοί. Ιδρύσαμε και ένα σύλλογο για την προστασία των συμφερόντων μας. Στην επιτροπή βάλαμε και τον Πρίγκιπα του Ανοβέρου, για να έχουμε την εύνοιά του. Το γυμνάσιο που ιδρύσαμε το ονομάσαμε Όττο, βασιλεύς της Ελλάδος' και αυτό ενθουσίασε τους Γερμανούς», συνεχίζει.

    Η πρώτη αυτή προσπάθεια εξαπλώθηκε στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Βαυαρίας. Αργότερα, η κα Σταματάκη αποφάσισε να μετακομίσει στη Ρηνανία-Βεστφαλία, ανταλλάσσοντας τη θέση της με τον διαπρεπή σήμερα καθηγητή, Βασίλειο Φθενάκη.

    Πενήντα ένα χρόνια μετά την έλευσή της στη Γερμανία, η κα Σταματάκη, η οποία και σήμερα συνεχίζει να διδάσκει εθελοντικά, μιλάει για μία «αναγέννηση του ελληνισμού».

    «Τα 50χρονα των ελλήνων της Γερμανίας, που γιορτάσαμε πανηγυρικά στη Βόννη στις 2 Μαΐου, μου χαρίζουν καινούργια δύναμη, ενθυμούμενη τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλαμε όλοι οι έλληνες. Έστω και στην ηλικία που είμαι θα συνεχίσω να προσφέρω ό,τι μπορώ. Με χαρά διαπιστώνω και θέλω να το γράψετε αυτό, ότι οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν ενσωματωθεί, χωρίς να έχουν αφομοιωθεί όμως, και αυτό το θεωρώ σημαντικό. Αυτή είναι άλλωστε η φύση του Έλληνα. Όπου και αν πήγε, με την εργατικότητα και το φιλότιμο που μας διακρίνει, αγάπησε το ξένο περιβάλλον κα το έκανε δικό του, όπως και οι Έλληνες της Γερμανίας».

    Παντρεμένη με τον Παλαιστίνιο, Ζαμίλ Μούσα, από το 1964, η κα Σταματάκη αντιμετώπισε την «απορία», όπως λέει, των φίλων Γερμανών, που δεν περίμεναν από την ίδια να κάνει έναν τέτοιο γάμο. Καταλήγοντας, δεν παραλείπει να μας αναφέρει ότι, στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, αντιτίθενται πολλοί Γερμανοί, οι οποίοι τονίζουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πρέπει να διαταραχτούν.

    Τα παιδιά που έμεναν πίσω

    Τραγική πτυχή στην υπόθεση της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία αποτέλεσαν τα παιδιά τους, που ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν πίσω, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες ή σε κάποια θεία, ακόμα και σε μακρινό συγγενή. Τραύματα ανεξίτηλα άφησε η ιστορία αυτή και στα παιδιά και στους γονείς. Τα παιδιά, που κάποια από αυτά καλά- καλά δεν θυμόνταν τους γονείς, πάσχιζαν να είναι υπόδειγμα. Οι δε γονείς, που τα έβλεπαν να μεγαλώνουν μέσα από τις φωτογραφίες, «ξεγελούσαν» τον εαυτό τους, με την παρηγοριά πως ό,τι έκαναν ήταν για το δικό τους καλό.

    Συγκινητικές είναι και οι ιστορίες των γυναικών, που έμεναν, συνήθως πολλές μαζί, σε ένα δωμάτιο, όπου κάθε βράδυ, μετά τη δουλειά, έκλαιγαν απαρηγόρητες, τα πρώτα χρόνια. Έπρεπε, όμως, να αντέξουν.

    «Οσμιζόμασταν τα ρούχα της μητέρας, όταν την νοσταλγούσαμε»

    Μία από τις τρεις κόρες της οικογένειας Ζαχαράκη, η Ιωάννα από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, γεύτηκε από μικρή την πίκρα που ένιωσαν τα παιδιά των μεταναστών που έμειναν πίσω.

    «Ήμουν μόλις οκτώ ετών, όταν η μητέρα μας, Σοφία Ζαχαράκη, έφυγε για τη Γερμανία, για να εργαστεί σε εργοστάσιο σοκολάτας στο Άαχεν, μαζί με τη θεία μου. Θυμάμαι ακόμα και σήμερα ότι παρακαλάγαμε να πάνε όλα καλά εκεί στη Γερμανία, ώστε να μπορέσει η μητέρα μας να γυρίσει στο σπίτι. Κάθε φορά που τη νοσταλγούσαμε πηγαίναμε στην ντουλάπα για να οσμιστούμε τη μυρωδιά των ρούχων της», αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Ζαχαράκη, που σήμερα ζει στο Σόλινγκεν της Γερμανίας.

    Και συνεχίζει, με δάκρυα στα μάτια: «Η μόνη μας παρηγοριά, τα γράμματα και οι φωτογραφίες που παίρναμε. Και εμείς στέλναμε τις δικές μας, όλο χαμόγελα, για να μην καταλάβουν τη στεναχώρια μας. Στο πίσω μέρος των φωτογραφιών ιχνηλατούσαμε τα χεράκια μας για να δει η μητέρα πόσο μεγαλώσαμε».

    Τις δουλειές του σπιτιού τις είχαν αναλάβει- εξ' ολοκλήρου- οι τρεις αδελφές, παιδούλες ακόμη. Ζύμωναν, κουβάλαγαν ξύλα, φρόντιζαν και τον παππού, που ήταν άρρωστος. Από 14 ετών, η Ιωάννα αναγκάστηκε να ζήσει μόνη της στην Καλαμπάκα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Τον Οκτώβριο του 1981, ταξίδεψε μόνη της με το τραίνο «Ακρόπολη», για να πάει στους γονείς της, στη Γερμανία.

    Το πάθος της να ανταμείψει τους κόπους και τις θυσίες που έγιναν γι΄ αυτήν, την οδήγησε στο να σπουδάσει γερμανική φιλολογία και κοινωνιολογία. Σήμερα, διδάσκει στα πανεπιστήμια του Μπόχουμ και του Ντίσελντορφ, έχοντας εξειδικευτεί σε θέματα μετανάστευσης και διαπολιτισμικότητας.

    Έχει στο ενεργητικό της πολλά συγγράμματα, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμά της, για μαθητές ηλικίας 10-13 ετών, που ήδη εφαρμόζεται στο πειραματικό σχολείο του Σόλινγκεν.

    «Το πρόγραμμα αυτό, που απευθύνεται όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και στους γονείς και τους δασκάλους, έχει ως στόχο την ανατροφή των αξιών εκείνων που θα ενισχύσουν το σεβασμό προς το συνάνθρωπο, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη γερμανική κοινωνία», τονίζει η κα Ζαχαράκη, εκφράζοντας την ελπίδα να μεταφερθεί το πρόγραμμα και στην Ελλάδα, που τώρα έχει γίνει χώρα υποδοχής μεταναστών.

    Η Ιωάννα Ζαχαράκη, εκλέγεται, εδώ και δέκα χρόνια, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του Σόλινγκεν, ενώ είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   

    Ένα από τα επονομαζόμενα παιδιά «βαλίτσα», θυμάται…

   

    Τα παιδικά του χρόνια τα θυμάται ως ένα ατέλειωτο «πήγαινε-έλα», μεταξύ Ελλάδας- Γερμανίας. Ο λόγος για τον Σεβαστό Σαμψούνη, αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας και ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου "Grossenwahn Verlag Frankfurt Am Main", στη Φρανκφούρτη.

    Την πρώτη φορά που τον άφησαν οι γονείς του στη γιαγιά του, στο Τυχερό Έβρου, απ΄ όπου κατάγονταν ο πατέρας, ήταν μόλις τριών μηνών. Ακλούθησαν άλλες επτά μετοικήσεις. Τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού τις τελείωσε στο Τυχερό, τις υπόλοιπες στο Ντάρμσταντ, ενώ στη διάρκεια του Γυμνασίου υποχρεώθηκε ν' αλλάξει τρεις διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα. Λύκειο τελείωσε στη Φρανκφούρτη.

    «Ο πατέρας ήρθε στη Γερμανία το 1963 και αρχικά δούλεψε σε ανθρακωρυχείο του Έσσεν. Η μητέρα ήρθε αργότερα, το 1965, όταν αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Ντάρμσταντ, όπου και γεννήθηκα», εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σεβαστός Σαμψούνης. «Ανήκω στα παιδιά δεύτερης γενιάς, τα επονομαζόμενα και 'παιδιά βαλίτσα', αφού πέρασα όλη μου την παιδική ηλικία, με μια βαλίτσα στο χέρι» μας λέει και συνεχίζει: «Μεγαλώσαμε χωρίς να γνωρίζουμε καλά τους γονείς μας. Μου έλειπε πολύ η οικογένεια. Τη στοργή των γονιών μου την αναπλήρωνε η οικογένεια της θείας μου, την οποία φώναζα μαμά. Όταν έλεγαν τα ξαδέλφια μου ότι δεν είναι δική μου (μαμά), αλλά δική τους, και πως η δική μου ήταν στη Γερμανία, έκλαιγα. Δεν μπορούσα τότε να καταλάβω γιατί έπρεπε συνεχώς η μητέρα μου να είναι κάπου αλλού και όχι μαζί μου. Ξέρετε ότι, το κάθε παιδί χρειάζεται μία ιδιαίτερη φροντίδα και όσο να σε προσέχουν, ούτε οι γιαγιάδες ούτε οι θείες μπορούν να αναπληρώσουν την αγκαλιά της μητέρας και του πατέρα».

    Σήμερα, στα 44 του χρόνια, ο Σεβαστός συναισθάνεται ότι αυτά που έζησε ήταν μία αναγκαιότητα, αν και πολλές φορές, στο παρελθόν, κατηγορούσε τους γονείς του για όσα περνούσε.

    «Τα χρόνια εκείνα, τα νέα ζευγάρια, παρ΄ όλες τις δεσμεύσεις που είχαν, έκαναν οικογένεια και παιδιά, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες, αλλά και οι άλλης εθνικότητας μετανάστες στη Γερμανία. Πίστευαν πως θα έμεναν μόνο για λίγα χρόνια στην Γερμανία και πως θα επέστρεφαν γρήγορα πίσω, γι΄ αυτό και έστελναν τα παιδιά τους στην Ελλάδα σε παππούδες και θείους, προκειμένου να πάνε σε ελληνικό σχολείο και να μην αποκοπούν από την ελληνική πραγματικότητα. Προσωπικά, μετά τα 16 μου χρόνια άρχισα να δένομαι με τους γονείς μου», μας λέει.

    Τελικά, ο Σεβαστός κατάφερε «να σταθεί» στα πόδια του και, όπως εξομολογείται, η ευαισθησία αυτή των παιδιών του χρόνων διοχετεύτηκε στο γράψιμο και τη ζωγραφική. Ξεκίνησε από τα 13 του χρόνια, γράφοντας στίχους- δύο έγιναν και τραγούδια λαϊκά- αλλά δεν συνέχισε. Το 1995, εξέδωσε μία ποιητική συλλογή, «Η ακολουθία της Αλώσεως», με δικά του σχέδια και πολύ αργότερα, το 2005, εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Η επικίνδυνη συνήθεια να αισθάνομαι», από της εκδόσεις Β. Κυριακίδη. Το 2009, εικονογράφησε ένα παιδικό βιβλίο της γνωστής συγγραφέως, Ελένης Τσακμάκης, μετανάστρια και αυτή στη Γερμανία. Αυτό που θα επιθυμούσε ο κ. Σαμψούνης, είναι να προβάλλει, μέσα από τον εκδοτικό του οίκο, τα έργα συγγραφέων, που γράφουν στα γερμανικά, έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα σε δύο πατρίδες.

    «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν να πούνε πολλά σε σχέση με όλους τους άλλους, που έχουν μεγαλώσει με μία πατρίδα, μία οικογένεια. Προσωπικά, αισθάνομαι σήμερα υπέροχα που είχα αυτή την τύχη. Δυστυχώς, κάποια από τα παιδιά που μεγάλωσαν, όπως εγώ, δεν κατάφεραν ποτέ να ισορροπήσουν, κάνοντας ακόμα και λάθος επιλογές», λέει ο Σεβαστός.

    Ανάμεσα σε δυο πατρίδες

    Γεννήθηκε στην Κολονία, από πατέρα Έλληνα, από την Καβάλα και μητέρα Γερμανίδα. Ο 39χρονος, σήμερα, δημοσιογράφος Εμμανουήλ Γκόγκος, ασχολήθηκε ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, με το θέμα της μετανάστευσης των Ελλήνων, συναισθανόμενος ο ίδιος την ανάγκη να ανατρέξει στις ρίζες του.

    Με δική του πρωτοβουλία συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, από τα πρώτα χρόνια των Ελλήνων στη Γερμανία. Το υλικό αυτό αποτέλεσε και τη βάση της έκθεσης «Ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία 1960-1980», την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος, για λογαριασμό του Κέντρου Τεκμηρίωσης και του Μουσείου DOMiD, της Κολωνίας.

    «Πατρίδα μου είναι η Γερμανία, αγαπώ πολύ όμως και την Ελλάδα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γκόγκος, ο οποίος έχει σπουδάσει γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία.

    «Η έκθεση αυτή- προσθέτει- ήταν ένα χρέος προς τον πατέρα μου και προς όλους τους Έλληνες, που ήρθαν στη Γερμανία προσωρινά, έγιναν όμως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας».

    Η φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει τη διαδρομή των Ελλήνων μεταναστών από τα καπνοχώραφα της φτωχής μεσογειακής χώρας στις γραμμές παραγωγής των γερμανικών εταιρειών, από τον ευρύ οικογενειακό κύκλο στη μοναξιά των εργατικών εστιών, από τις συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές αποχαιρετισμού έως τη σταδιακή εγκατάσταση στη «δεύτερη πατρίδα».