Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σε επίπεδο επικινδυνότητας "1" Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία για τον ιό του Νείλου - Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δυτική Ελλάδα: Σε επίπεδο επικινδυνότητας "1" Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία για τον ιό του Νείλου - Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ Περισσότερο επικίνδυνη η περιοχή γύρω απο τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Περισσότερο επικίνδυνη η περιοχή γύρω απο τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Έλεγχους σε κατοίκους του Μαραθώνα πραγματοποιεί προληπτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή, και παραμένει σε επιφυλακή για επανεμφάνιση της νόσου σε άλλες περιοχές «υψηλού κινδύνου». Φορείς της παρασιτικής ασθένειας είναι τα κουνούπια, στα οποία αποδίδoνται και τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική.
Σύμφωνα με το in.gr, ο ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά.

Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα οποία όμως αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η νόσος.

Η κατάσταση άλλαξε πέρυσι με την καταγραφή 40 κρουσμάτων που αποδόθηκαν σε εγχώρια μετάδοση: Δύο στην Ανατολική Αττική, δύο στην Εύβοια, από ένα σε Βοιωτία και Λάρισα και 34 στο δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι:
•    Επίπεδο επικινδυνότητας 3 (μέγιστος σχετικός κίνδυνος): Δήμος Ευρώτα νομού Λακωνίας
•    Επίπεδο επικινδυνότητας 2: Δήμος Ορχομενού και Δήμος Θήβας Βοιωτίας, Δήμος Χαλκιδέων Εύβοιας, Δήμος Μαραθώνα και Δήμος Σαρωνικού Ανατολικής Αττικής, Δήμος Αγιάς Λάρισας.
•    Επίπεδο επικινδυνότητας 1: Νομοί Ηλίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Έβρου.

Σε ότι αφορά στην Αιτωλ/νία, οι περιοχές που θεωρούνται περισσότεροι επικίνδυνες, είναι αυτές του δήμου Μεσολογγίου και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων, όπου η λιμνοθάλασσα και τα πολλά στάσιμα νερά, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες αύξησης των πληθυσμών των κουνουπιών.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπεί μόνιμη επανεγκατάσταση της ασθένειας στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει πάντως ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να δικαιολογείται λήψη μέτρων από τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Συμπτώματα


Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγη, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία. Ο πυρετός εμφανίζεται κάθε δεύτερη (τριταίος) ή κάθε τρίτη μέρα (τεταρταίος).
Άλλα συμπτώματα που μπορούν επίσης να εμφανιστούν είναι ναυτία, διάρροια και έμετος. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος(κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.