Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Παραβατικότητα ανηλίκων και ROMA

Πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, με ποινικές διαστάσεις, γιγαντώνεται ένα αντικειμενικό κοινωνικό πρόβλημα, που δεν πρόκειται ποτέ να το λύσουμε, αν πρώτα δεν το αναγνωρίσουμε

Δεκάδες συλλήψεις φέτος, …η καταστολή όμως δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος Ανέκαθεν η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων (με ποινικές προεκτάσεις) απασχόλησε τις αρχές και την κοινωνία, η έξαρση όμως που παρατηρείται στην Αιτωλοακαρνανία την τελευταία διετία κυρίως, είναι στοιχείο που πρέπει σοβαρά να μας απασχολήσει. Το χειρότερο που ως κοινωνία μπορούμε να κάνουμε είναι να αδιαφορήσουμε για το σε έξαρση φαινόμενο. Και το χειρότερο που οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να κάνουν είναι να προσπεράσουν τις καθημερινές σχεδόν ενημερώσεις απ’ τις Αστυνομικές Διευθύνσεις για τις συλλήψεις ανηλίκων. Δυστυχώς, έως σήμερα… αυτό κάνουμε όλοι. Αυτό κάνουμε και για την όχι ασύνδετη με την παραβατικότητα των ανηλίκων, παραβατικότητα μέρους της πληθυσμιακής ομάδας των ROMA Ελλήνων πολιτών. Ας μην είμαστε υποκριτές: Υπάρχει θέμα εδώ.
Και για να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί… Τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και από τις έρευνες των επιστημόνων, δείχνουν ότι στην Ελλάδα και στην Αιτ/νία ειδικότερα υπάρχει νεανική παραβατικότητα, χωρίς όμως αυτή ν’ αγγίζει ανησυχητικά όρια, όπως στο δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μορφές της είναι ήπιες και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πιο συχνές παραβάσεις που αφορούν ανηλίκους σημειώνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ναρκωτικά, κλοπές, επαιτεία κ.α.
Οι παραβάτες έφηβοι είναι στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα αγόρια, προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες και είναι χρήστες ουσιών. Στο δικό μας νομό και ειδικά σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι – Αιτωλικό, θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό αν δεν αναδεικνύαμε την παράμετρο που αναφέρεται στην πληθυσμιακή ομάδα των ROMA, όταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι συλληφθέντες ανήλικοι είναι τσιγκανόπεδες. Σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία περασμένων ετών, οι συλλήψεις ανηλίκων στην περιοχή έχουν υπερδιπλασιαστεί. Επισήμως στα στοιχεία που κρατούν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ ROMA και μη ROMA πολιτών, ανατρέξαμε έτσι στο δικό μας αρχείο προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Και ψάχνοντας τα αστυνομικού χαρακτήρα ρεπορτάζ απ’ τις αρχές του έτους έως σήμερα, εντοπίσαμε δεκάδες συλλήψεις ανηλίκων ROMA, που πολλές φορές αναφέρονται βέβαια στα ίδια πρόσωπα, τα οποία, ενίοτε, συλλαμβάνονται για πολλοστή φορά.
Στην περιοχή του Αγρινίου μέχρι σήμερα και μόνο για το 2012 έχουμε καταγράψει περισσότερες από 100 περιπτώσεις εμπλοκής ενηλίκων και ανηλίκων ROMA σε διάφορες αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων και 59 κλοπές, για τις οποίες συνελήφθησαν 38 άνδρες και 27 γυναίκες, διέφυγαν δε της σύλληψης 57 άνδρες και 8 γυναίκες. Άλλες παραβάσεις έχουν να κάνουν με διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, με παράβαση του νόμου περί όπλων, με ληστείες, με σύσταση ακόμη εγκληματικής οργάνωσης. Σε όλα αυτά θα πρέπει βεβαίως να προστεθούν περιπτώσεις μικροκλοπών που ποτέ δεν φτάνουν στην Αστυνομία και που ποτέ δεν απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και συμπεριφορές όπως εκείνες που συχνά καταγγέλλουν πολίτες σε γειτονιές

όπου είναι έντονο το στοιχείο των ROMA, ο πετροπόλεμος στα πυροσβεστικά οχήματα το καλοκαίρι στο Βοϊδολίβαδο, η γενικότερη κατάσταση στο ΔΑΚ, τα γεγονότα του Παναιτωλίου κ.ά. Ανάλογη η κατάσταση φυσικά και στην περιοχή του Μεσολογγίου – Αιτωλικού, όπου είχαμε και τα σοβαρά επεισόδια το καλοκαίρι. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι υπαρκτό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα. Αποδεικνύεται δε πως όσα προγράμματα κοινωνικής ένταξης – ενσωμάτωσης, υλοποιήθηκαν στο παρελθόν, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αρκεί να δούμε τα ανήλικα παιδιά που αντί να είναι σε κάποια σχολική αίθουσα το πρωί, κυκλοφορούν στους δρόμους και συχνά επαιτούν. Τι κάνουμε ως κοινωνία γι’ αυτή την κατάσταση; Αποστρέφουμε το βλέμμα… Τι κάνει η επίσημη πολιτεία; Υποκρίνεται… Πού όμως θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Και τι θα κάνει στα 25 του ένα 14χρονο σήμερα παιδί, που αντί να μορφώνεται έχει ήδη συλληφθεί 3-4 ή και περισσότερες φορές;

πηγή:Sinidisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.